”Siffran för antalet döda flyktingar på resa mot ett bättre liv i hela världen förra året är minst 2 360. Pappor som aldrig fick se sina barn få barn. Döttrar som inte fick plugga på universitetet. Söner som aldrig träffade sitt livs kärlek. Kropparna på havets botten är ytterst ett resultat av bristen på lagliga vägar in i Europa och oviljan att ta emot fler flyktingar. Detta är frågor som hanteras på internationell och nationell nivå. Men även lokalpolitik spelar roll.” Det skriver Seluah Alsaati (V) i Flamman.

Fadis familj flydde krigets Syrien för att få en chans att överleva. Men flykten blev deras död.

Båten börjar ta in vatten. Fadi hamnar snabbt i havet. Det är mörkt. Det är kallt. Har hon klarat sig? tänker han. Har barnen klarat sig? Han hasar sig fram i vattnet. Systerbarnen syns inte till. Hittar systern och hennes man. Systern orkar kämpa emot kölden i en halvtimme. Sen släpper hon taget. Kölden vinner. Hon dör i vågorna. Svågern, som sett både sin fru och sina två barn dö, simmar iväg. Han tar av sig flytvästen och drunknar. När Fadi insett att han förlorat hela sin närmaste familj bestämmer även han sig för att ta sitt liv. Han försöker ta av sig västen. Men fingrarna är så frusna att han inte lyckas. Istället blir han överlevare från Syrien utanför den grekiska ön Lesbos.

Fadi finns på riktigt. Hans berättelse delas av många. EU:s flyktingpolitik har förvandlat Medelhavet till en kyrkogård. År 2013 miste minst 707 flyktingar livet i Medelhavet. Siffran för antalet döda flyktingar på resa mot ett bättre liv i hela världen förra året är minst 2 360. Pappor som aldrig fick se sina barn få barn. Döttrar som inte fick plugga på universitetet. Söner som aldrig träffade sitt livs kärlek. Kropparna på havets botten är ytterst ett resultat av bristen på lagliga vägar in i Europa och oviljan att ta emot fler flyktingar. Detta är frågor som hanteras på internationell och nationell nivå. Men även lokalpolitik spelar roll…

Läs hela: http://www.flamman.se/manniskor-dor-av-flyktingpolitiken