”Till slut slängde jag henne på sängen, trots att hon grät och skrek ”nej”, ”sluta”, ”jag vill inte” upprepade gånger. Men det var som svart. Jag våldtog henne, och gjorde saker med hennes kropp jag djupt ångrar idag. Jag slog henne och spottade på henne.”

Jag läser raderna om och om igen. Fy. Fan.

Det är första gången jag hör något liknande. Jag har läst utsatta kvinnors berättelser. Jag har pratat med vänner om det som hänt dem. Men jag har aldrig hört en man säga det själv: jag våldtog henne.

Historien är publicerad på FATTA:s hemsida, som är en rörelse mot sexuellt våld och för samtycke. Tanken är att om män vågar prata om det som gått snett kan de också engageras för en positiv förändring. Förra veckan lanserades nämligen initiativet FATTA MAN som syftar till att få män engagerade för en manlighet utan sexualiserat våld.

Initiativet FATTA MAN är viktig och nödvändig. Män bör ta ett större ansvar för våldet mot kvinnor, eftersom det i huvudsak är män som utövar själva våldet. Det är också en god tanke att män ska tala till andra män.

För hur fel det än är att mäns röst alltid väger tyngst, behöver vi inse att män som säger ”Killar, vi borde behandla kvinnor med respekt” får större gehör hos andra män än kvinnor som säger ”Killar, ni borde behandla oss kvinnor med respekt”. Varför? Jo, när kvinnor talar om sexualiserat våld gömmer sig män lätt bakom sin manliga grupptillhörighet och tar inte in det som sägs. När en man talar till dem går det inte att gömma sig. Därför behövs det män som deltar i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

Men det faktum att män frontas som feminist-figurer bör göras med varsamhet. Vi vet hur lätt män får stjärnstatus av att göra fullt normala saker som att stanna hemma med sina barn eller att inte slå sina fruar (…). Kvinnor som gör exakt det samma är bara normala.

Sen har jag svårt att se syftet med att ge män ett forum att berätta om sina övergrepp på. Det kan vara provocerande och kränkande för kvinnor som själva blivit utsatta att läsa. Men bekännelserna kan också bli som en ”bikt” som gör händelsen mindre allvarlig. Om många eller flera kliver fram som förövare kan det riskera att normalisera våldet. Det finns en stor poäng i att det är så skamfyllt att begå övergrepp att man inte berättar om det offentligt.

Patriarkatet en är en struktur där män konsekvent överordnas kvinnor, och tar makt på kvinnors bekostnad. Det är därför framför allt kvinnor som måste organisera sig och kräva sin rätt för att upphäva patriarkatet.

Vänsterpartiets krav om att erbjuda tjejer, kvinnor och tanter feministiskt självförsvar är viktigt. Inte för att vi ska ta ansvar för våldet. Utan för att så länge samhället ser ut som det gör, har vi rätt att lära oss att slå tillbaka.

Men medan gymnasietjejerna är i gympasalen och övar sparkar och slag, ska killarna få tillfälle att diskutera med en man som är feminist om deras egen roll. Hur hanterar jag själv ett nej? Vad har jag för ansvar när kompisarna skämtar om helgens övergrepp?

98 procent av de som är anmälda för sexualiserat våld är män. Därför är det av största vikt att män engagerar sig i den feministiska kampen. Det är ju de som måste sluta slå.